Programok

1

 JÓTÉKONYSÁG ÉS MULATOZÁS – GERGŐ UTCAI UTCABÁL - XV MEDIA - augusztus 27, 2018
http://xvmedia.hu/video/jotekonysag-es-mulatozas-gergo-utcai-utcabal/?fbclid=IwAR1Xsk78oHy-FxLSy29Nrg6VLGzHUgz4Kz8VeazQ0mPZnc3g9aJKmXgQMbc
Újabb két család kapott támogatást a kupakgyűjtő program keretében - www.bpxv.hu - 2018.09.06.
http://www.bpxv.hu/hirek/ujabb-ket-csalad-kapott-tamogatast-a-kupakgyujto-program-kereteben?fbclid=IwAR3WZE8EQzDwEs8LjBHBel83Ve4GEhZhpZYbgMqg1GmcZ60R5kgayE5xNW4

Negyedik évadához érkezett a „Gyűjts az életért!” kupakgyűjtő program, mely más települések számára is példaértékű lehet, hiszen sok embert megmozgat és tökéletesen átlátható rendszerben működik. A kupak összegyűjtését, illetve azok elszállítását egy csömöri műanyagfeldolgozó céghez az önkormányzat cége, a Répszolg Kft. végzi. A támogatandó személyek kiválasztása pedig a hivatal főosztályának a feladata, az adományozók pedig maguk adják át támogatásukat az erre rászorulóknak. A program szeptember 4-én újabb állomásához érkezett, és újabb két rászoruló család részesült támogatásban. Az adományok átadásán részt vett Makai Ferenc, az ÖTHÉT Egyesület elnöke, Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester és Hajdu László országgyűlési képviselő is.

"Szebben - Zöldebben Palotán!" - szeptember 9, 2018
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=288614055067429&set=pcb.288614588400709&type=3&theater

Az immár hagyománnyá vált rendezvényt egyre nagyobb (civil) érdeklődés övezi, ahol kicsik - és nagyok, civilek és képviselők egyaránt példát mutatva összefogva, közösen dolgoznak a környezet megóvásán és a XV. kerület szebbé, élhetőbbé tételén. Reméljük, hogy hamarosan folytatása következik! A képekért köszönet Perczel Timi-nek és a Nagycsaládosok Újpalotai Egyesületének, az ötletért és a főszervezésért pedig Ferenc Makainak!


Közösségi kukák lesznek a közterületeken - XV MEDIA - szeptember 19, 2018
http://xvmedia.hu/kozossegi-kukak-lesznek-a-kozteruleteken/?fbclid=IwAR1qj6b5qLI3xUs9_IGuPBtLKdEQWEuFV5XXVZ1TRB9EV3DvM0lqgnTBoeY

A XV. kerületi önkormányzat a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Környezetvédelmi Közalapítvánnyal közösen hat csikktartós köztéri kukát vásárolt, amiket forgalmas közterületeken raknak majd ki. Az akcióval egyrészt az utcák, terek tisztaságát célozták meg, másrészt a közösségi szerepvállalásra is fel kívánják hívni az emberek figyelmét.

– A hat kukával az a célunk, hogy minél több embert bevonjunk a közterületeink megtisztításába – monda Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester az első „közösségi” szemétgyűjtő avatásán.

Makai Ferenc, a közalapítvány elnöke hozzátette, hogy az első négy szemétgyűjtőt, melyből kettőt Újpalotán (a Fő tér és a vásárcsarnok mellett), egyet Rákospalotán (a szakrendelő előtt) és egyet pedig Pestújhelyen (ennek helyét még nem döntötték el) helyeznek el, már örökbe is fogadták. A négy jelentkező, a Palota Security Kft, a Pál Autóház, a RÁTE és az ÖTHÉT Egyesület az örökbefogadással azt is vállalta, hogy a négy kuka éves ürítésének a díját – 86 ezer forintot – biztosítani fogja. Ezért cserébe minden örökbefogadót feltűntetnek a saját szemétgyűjtőjén. A szeptember 18-i első közösségi kukaavatón a dr. Vass László Egészségügyi Intézmény előtt például a RÁTE Egyesület szemetesét adták át a nagyközönségnek.

A hat újonnan megvásárolt közösségi szemétgyűjtő közül kettőt a kerületi Gazdasági Működtetési Központ kapott használatba. Ezek úgynevezett mobilkukák lesznek, melyeket az önkormányzat szabadtéri rendezvényein vetnek be.

– Ez a hat kuka csak az első része a kampányunknak, a jövőben szeretnénk minél több közösségi szemétgyűjtőt elhelyezni a közterületeken – tette hozzá Makai Ferenc. – Ehhez keresünk partnereket, olyan cégeket, akik hajlandók lennének a köztisztaságra áldozni. Tőlük azt várjuk, hogy egyrészt a kukák költségét, másrészt azok ürítésének finanszírozását – ez nagyjából 240 ezer forintba kerül – is vállalják. Reméljük, ehhez a kezdeményezésünkhez találunk majd partnereket!


Örökbefogadás és Pingvin Pityu - 

Hivatalosan Állati Jó Családi és Örökbefogadási Nap a rendezvény neve, amelyet az Öthét Egyesület Pest Megyei tagozata immár negyedik alkalommal tartott meg Érd főterén. Családokat invitáltak a rendezvényre, akik, ha akartak, akár négylábú kedvenceikkel együtt is jöhettek, sőt kutya-örökbefogadásra is lehetőség nyílt.

A családok mellett nem csak kutyák gyülekeztek a megnyitón: a tér füves területein selyemtyúkok, kecskék és malacok is simogatókra vagy legalább érdeklődőkre, természetesen főleg gyerekekre vártak. Bada Zoltán, az Öthét Egyesület Pest megyei elnöke a részletekről elmondta, hogy örökbe fogadásra a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány munkatársainál nyílt lehetőség, akiket – bár már itt, a családi napon is jó néhány örökbefogadó jelentkezett – természetesen a rendezvényt követően is fel lehet keresni a telephelyükön.


Állati jó családi nap  - 2018. szeptember 23.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2020861361267996&type=1&l=93b90e35b4


Meghívó közgyűlésre.
Meghívó: 2018. március 19. hétfő 17 óra
Meghívó

6. TESZEDD önkéntes szemtészedő akció! 2017. Április 30-án mindenkit várunk aki szeretne tenni a környezete tisztaságáért! Jelentkezés a felhíváson megadott telefonszámokon!

A Föld Napja rendezvény meghívója. Találkozunk 2017 április 22.-én pénteken az Érdi Főtéren!

2017 Március 17-én (csütörtökön) 10 órától találkozzunk minél többen Újpalota Fő terén egy országos kihívásra: Rakjuk ki együtt Pingvin Pityuval a Föld Óráját PET-palackokból!

Rendezvények

Föld napja a Fővárosi Állatkertben több napos kitelepülés keretében 2012, 2013 években.

Föld napja Érden 2015 évben.

Te szedd mozgalom keretében X. XIV. XV. XVI. kerületek, valamint Érd városában szemétszedés 2012, 2013, 2014 években.

Környezetvédelmi Világnap alkalmából Érd főterén Zöld akadályversenyt rendeztünk az óvodák és iskolák számára, a győzteseket kupával tüntettük ki 2012, 2013 években.

Környezetvédelmi Világnap alkalmából a XV. kerületi iskolásoknak öko akadályversenyt rendeztünk 7 kerületi iskola csapatainak részvételével 2012-ben.

Páratlan vakáció rendezvénysorozat keretében, a XV. kerületben öko játszóházban szórakoztattuk a gyerekeket 2012, 2014, 2015 években.

Tengerecki tábor Tatán 2012-ben.

Gyermeknap Érden 2012, 2014 években.

Zöld nap a tatabányai városi könyvtárban 2013-ban.

Állatvédelmi Világnap Érden 2014-ben.

Családi nap Csepelen 2014-ben.

Vidámpark Fesztivál 2014-ben a Pingvin zenekarral.

2015

A XV. kerületi Önkormányzat napközis táborában ÖKO akadályverseny, Pingvin Pityu zenekar
2015. április Szigethalom óvoda
Március Dankó ovi
Április Margit sziget virágültetés
Majális
Érd Föld napja április
Utcabál aug.
Syma csarnok Pingvin Pityu zenekar szept.
Szept. Fő tér ÖKO akadályverseny, Pingvin Pityu zenekar
Érd Állati jó családi nap
A XV. kerületi Önkormányzat pályázata keretében ÖKO játszóházat rendeztünk kerületi gyermekeknek.
Május Gyereknap
Okt.Sörfeszt

Öko akadályverseny

1. Pet kugli:
Minden csapattag hármat dob, és a ledöntött bábuk adják a pontokat.

2. Öko futam:
Bóják közt kell minden versenyzőnek egy perc alatt a lehető legtöbb szemetet összeszednie, szelektíven elhelyeznie. Itt az összegyűjtött hulladék száma adja a pontokat.

3. Palack prés:
Öt perc alatt a csapat minden versenyzője a lehető legtöbb műanyagpalackot nyomja össze. A mérés itt is a darabszámokból adja a pontokat.

4. Színkereső:
Egy állványon elhelyezett rudakra kell karikákat feldobni. Minden versenyző négyet dobhat. A dobás akkor érvényes, ha a karika a rúdon marad, és a megfelelő hulladékfajtához a megfelelő színű karika kerül. Az érvényes találatok adják az eredményt.

5. Gurító:
A megfelelő színű golyóval a megfelelő hulladék típusú lyukba kell gurítani. Minden versenyző hármat guríthat. A gurítás akkor érvényes, ha a megfelelő lyukba a megfelelő színű golyó kerül. Itt is az érvényes találatok adják a pontokat.

6. Taroló:
Minden versenyző üres fémdobozokra dob papír labdával. A pontokat a leesett dobozok adják.

7. Öko totó:
A csapatok közös öko totót kapnak, melyet öt perc alatt kell kitölteni. A helyes válaszok adják a pontszámokat.

8. Szurka:
Elkerített részből szurka bot segítségével kell egyesével a szemetet felszedni, és a megfelelő helyre dobni. Ahány szemét, annyi pont.

9. Memória:
Állatos képek párját kell megtalálni.

10. Pingvin Pityu kirakó:
Egyesületünk kabala figuráját kell ki rakni.