Egyesületünkről

Az Összefogás a Tisztább Humánusabb Élhetőbb Településért (Ö.T.H.É.T.) Egyesület 2011-ben alakult. Célunk, a környezetvédelem keretében a szelektív hulladékkezelés fontosságának, és annak pozitív környezeti hatásainak megismertetése a gyermekek és felnőttek körében, minél fiatalabb kortól kiindulva.

Felismertük, hogy a témában jelen pillanatban kevés olyan szervezet tevékenykedik, akik az iránymutató információk átadásán túl, több megközelítésből is összehangolt, élmény alapú, játékos, de ugyanakkor széles spektrumú oktatási programot valósítanak meg. Ezt a szükségletet törekszünk kielégíteni interaktív műsorainkkal, népszerű ÖKO-akadályversenyeinkkel, valamint környezetvédelmi zenei produkcióinkkal. Mindezek mellett egyesületünk rendelkezik már olyan egyedülálló segédanyagokkal is, melyek újszerűek és iránymutatóak, ebből következően hatékonyan segítik az információk gyermekekhez történő eljuttatását és gyakorlati alkalmazását. Ilyen például a 8 dalból álló zenei albumunk, amely egyre nagyobb számban hódítja meg a kicsiket, szórakoztató formában tanítva őket a környezetvédelem és fenntartható fejlődés legfontosabb ismérveire.

Felismertük még azt az igényt is, mely az óvodák, iskolák részéről jelentkezik, azaz egy olyan független „segédprogram” iránti igényt, mely bármely intézmény környezetvédelmi programjába beintegrálható, már meglévő kezdeményezéseket kiválóan kiegészít és tovább visz.

Tevékenységünk társadalmi hatását elsősorban abban véljük felfedezni, amit az elmúlt 4 év során tapasztaltunk. Ez alapján a 6-14 éves korosztály rendkívül nyitottan és ösztönösen áll a környezetvédelem és szelektív hulladékgyűjtés kérdéséhez. Mivel ők már ebbe nőnek bele, természetesebben fogadják el életük részeként, mint az idősebb korosztály. Készséggel hajlandóak mindent kipróbálni és megtanulni, amivel megóvhatják környezetüket. Sokszor otthon már számon kérik a felnőtteken az óvodában, iskolában hallottakat, rászólnak játszótársukra, hogy ne szemeteljen, mert az nem tesz jót a Földnek.

Úgy gondoljuk, hogy sokszor már az informatív nevelés is komoly eredményeket képes elérni, de igazi tapasztalattá, később a gyakorlatban is alkalmazott tudássá az interaktív, élmény alapú oktatás válik, amit mi képviselünk. Különösen, ha ez kellemes időtöltéssel, játékkal, nevetéssel, és sok-sok pozitív élménnyel együtt társul a gyermekekben.

Az elmúlt 4 évben az ország számos óvodáját, iskoláját látogattuk meg az interaktív műsorral, az ÖKO-akadályversenyünkkel, valamint környezetvédelmi zenei produkciónkkal. Számos nagyszabású programban részt vettünk 2012-ben és 2013-ban több napos kitelepülések keretében, mint pl. a Föld Napja a Fővárosi Állatkertben, a Föld Napja Érden és a Margit-szigeten, a 2015-ös évben. Aktívan részt vettünk a közismert „Te szedd!” mozgalom állomásain a X., XIV., XV., és XVI. kerületekben, valamint Érd városában a 2012., 2013., 2014. évben és ezen kívül még számos egyéb helyen és rendezvényen. Egyesületünk tevékenysége a főváros számos iskolájában, óvodájában, oktatási intézményében ismert és pozitív elbírálás alá esik. A szereplések után pozitív élményekről, emlékezetes időtöltésről számolnak be a gyerekek a szülőknek, pedagógusoknak, amiről az ők visszajelzéseik alapján tudunk. Mint ahogy arról is, hogy a gyermekek a későbbiekben kérik a nevelőktől, hogy Pingvin Pityu ismét eljöjjön az intézménybe, illetve ha van lehetőségük elmondani, hogy kit szeretnénk látni, akkor az egyesület ismételt produkcióit és részvételét kérik programjaikon.

Azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy e foglalkozásoknak közösségformáló ereje is legyen, az együtt megélt csapatjátékok, izgalmak, új és érdekes tapasztalatok össze is kössék a gyermekeket, esetlegesen közös célt tűzzenek ki számukra: közösen megóvni a Földet, együtt tenni a környezetvédelemért!